Huisartsen: niet altijd chemokuur meer

Kankerpatiënten zouden voortaan niet altijd meer een chemokuur moeten krijgen die alleen levensverlengend is. Dat zegt Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), donderdag in het AD.

Ook zouden ouderen niet altijd meer een nieuwe heup moeten krijgen. Volgens Van Eijck kunnen huisartsen ook aansturen op alleen pijnbestrijding. Op die manier zouden honderden miljoenen kunnen worden bespaard.

Uitgangspunt

Vooral in het laatste levensjaar worden patiënten vaak behandeld terwijl het de vraag is of dat wel iets oplevert, zegt Van Eijck. “De kwaliteit van het leven moet uitgangspunt zijn bij behandeling en niet alleen de vraag of de patiënt er langer door blijft leven.”

Discussie nodig

Nu krijgen kankerpatiënten bijvoorbeeld chemotherapie die de ziekte met enkele maanden vertraagt. ,,Dat kost 50.000 euro, terwijl het de vraag is wat de patiënt er aan heeft. Misschien moet je alleen pijn bestrijden”, zegt Van Eijck, die van mening is dat de discussie over dit onderwerp dringend nodig is, omdat de zorgkosten flink oplopen. (ANP)

Bron: Skipr, 6 september 2012

 

Geplaatst in chemotherapie, pijnbestrijding and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie