Aantal mensen met darmkanker neemt toe

Jaarlijks overlijden bijna 5.000 mensen als gevolg van darmkanker. In 2000 kregen 9.239 mensen de diagnose darmkanker, in 2010 is dit aantal gestegen naar 12.755 (1) . Dit is een stijging van 38% van het aantal nieuwe darmkankerpatiënten. Deze cijfers vormen de aanleiding voor bijna 20.000 vrijwilligers om tijdens de collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting langs de deuren te gaan om geld in te zamelen.

Darmkanker komt veel voor. Na borstkanker is het de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bij mannen staat prostaatkanker op de eerste plaats, gevolgd door longkanker en darmkanker. Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt. Daarom wil de MLDS iedereen alert maken op de alarmsignalen van darmkanker en zet hiervoor het beeld van de oranje toiletrol in. Het is namelijk belangrijk om regelmatig achterom te kijken na het toiletbezoek. En dan niet naar de kleur van het toiletpapier, maar naar de kleur van de ontlasting. Want de ontlasting zegt veel over de gezondheid van de spijsvertering. Door deze regelmatig te controleren ben je alert op eventuele veranderingen. Zo is het bij bloed in de ontlasting belangrijk direct naar de huisarts te gaan.

Collecteweek In de week van 18 tot en met 23 juni 2012 gaan bijna 20.000 vrijwilligers de straat op om te collecteren. Het geld dat met de collecte opgehaald wordt, stelt de MLDS in staat wetenschappelijk onderzoek te financieren en voorlichting te geven. Met wetenschappelijk onderzoek en voorlichting gaat de MLDS de strijd aan tegen darmkanker.

Wat is uw rol in de strijd tegen darmkanker?

Bron: Maag Lever Darm Stichting, 18 juni 2012

Geplaatst in darmkanker, onderzoek, statistieken, voorlichting and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie