Een vaccin dat 90% van alle vormen van kanker kan bestrijden, is voor het eerst op mensen getest. De eerste resultaten van het onderzoek naar de veiligheid van het vaccin bij patiënten met bloedkanker wijzen uit dat zij na het vaccin een grotere immuniteit tegen de ziekte hadden opgebouwd. Drie van de zeven patiënten die de behandeling hebben afgemaakt, zijn nu zelfs kankervrij.
In tegenstelling tot de meeste vaccins, gaat het hier niet om een preventief middel dat kanker moet voorkomen. Het vaccin, ImMucin genaamd, gaat de kanker te lijf en doet dat op een andere manier dan andere kankermedicijnen. Die vallen de kankercellen aan, maar ImMucin stimuleert het eigen immuunsysteem om de tumoren te bestrijden.
De zoektocht naar een vaccin tegen kanker werd tot nu toe gehinderd door de angst dat het vaccin niet alleen de kwaadaardige, maar ook de gezonde lichaamscellen vernietigt.
Wetenschappers van geneesmiddelenfabrikant Vaxil Biotherapeutics and Universiteit van Tel Aviv University richtten zich op een eiwit, MUC1, dat door kankercellen in grotere hoeveelheden wordt aanmaakt dan door gezonde cellen. Bovendien zit er ook nog eens een soort suikerlaagje omheen met een afwijkende vorm. Het vaccin traint het immuunsysteem om dit suikerlaagje op te sporen en zich vervolgens tegen de kankercellen te richten.
Dit misvormde MUC1-eiwit wordt in 90% van alle kankers aangetroffen. Bij muizen met borstkanker had het vaccin verbijsterende resultaten. Nu lijkt het erop dat het vaccin ook bij mensen veelbelovende resultaten boekt.
Tien personen met de ziekte van Kahler, een vorm van bloedkanker, kregen het vaccin. Zeven van hen maakte de behandeling af en volgens het bedrijf Vaxil hadden zij na afloop allemaal een grotere immuniteit tegen de kankercellen opgebouwd dan voor de behandeling. Bij drie van de zeven werd zelfs helemaal geen kanker meer aangetroffen. Buiten wat lichte irritatie waren er geen bijwerkingen.
Voor het vaccin op grote schaal in ziekenhuizen toegepast kan worden, moeten er eerst nog grootschalige studies gedaan worden naar de veiligheid en effectiviteit van het vaccin. Als alles goed gaat, zal ImMucin rond 2020 op de markt kunnen komen.
Bron: Daily Mail