Personalized medicine voor borstkanker

Borstkanker is een veel voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In Nederland wordt per jaar bij circa 12.000 mensen borstkanker vastgesteld, vooral bij vrouwen. In ons land heeft een vrouw een kans van een op acht om ooit in haar hele leven borstkanker te krijgen. Daarmee is het de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker nog een zeldzame ziekte. Na die leeftijd neemt het aantal vrouwen dat borstkanker krijgt geleidelijk toe. Ondanks veel onderzoek zijn er nog steeds geen duidelijke oorzaken van borstkanker bekend. En ik zou graag willen dat daar verandering in komt! Er is veel onderzoek en geld geïnvesteerd in screening, misschien wel teveel en te weinig als het gaat om recidiverende borstkanker en uitgezaaide borstkanker en de reductie van overdiagnose, overbehandeling en sterfte. Screening is niet alleen maar winst. Het al genoemde probleem van overdiagnose is het bijproduct van grootschalige screening en dat leidt tot overbehandeling, onnodige ongerustheid, onnodige gezondheidsschade en onnodige kosten.

Al heeft bevolkingsonderzoek gezorgd voor vroege opsporing van borstkanker en afname van het aantal sterfgevallen als gevolg van de ziekte. De kunst bij borstkanker is dus een selectieve diagnose/screening te ontwikkelen die ervoor zorgt dat wél een potentieel agressieve borstkanker vroegtijdig wordt ontdekt, maar zónder onnodige testen en overbehandeling van minder agressieve vormen van borstkanker en om de geneesbare kankers niet agressiever te behandelen dan noodzakelijk is. Want nu leidt dit tot overbehandeling en overdiagnose van borstkanker en tot onnodige sterfte en veel restschade bij (ex)borstkankerpatiënten. Bij meer dan 75% van de vrouwen die nu een aanvullende chemotherapie voor borstkanker ondergaan, heeft deze belastende behandeling geen effect op hun genezing. Dit afschuwelijke feit, dit hoge percentage, zou met ‘Kankertherapie Op Maat’ naar 0% kunnen worden teruggebracht. Aan de hand van de unieke kenmerken van de tumor van de patiënt, zou bepaald kunnen worden welke behandeling geschikt is en in welke volgorde, voor welke duur en in welke dosering.Ik hoop dat al het geld wat in de oktobermaand bijeen wordt gebracht ook echt besteed gaat worden als onderzoeksgeld, bijvoorbeeld ten behoeve van een databank met borstkankersamples om nog meer te leren van de tumoren. Want elke soort kanker is uniek en kent andere genen die een rol spelen bij het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte. Die genen moeten in kaart worden gebracht. Want met die kennis kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld die specifiek voor een type tumor bij een type mens met een type DNA worden toegepast. Die nieuwe generatie geneesmiddelen zal heel anders werken dan de agressieve chemotherapie die we nu kennen.Met ‘medicijnen op maat’ kan je sterfte en overbehandeling reduceren met een betere kwaliteit van leven na borstkanker . Hoe sneller dit realiteit wordt, hoe sneller het aantal kankerpatiënten dat overlijdt teruggedrongen kan worden. En hoe minder mensen zullen lijden aan de onnodige bijwerkingen van behandelingen. Dat is mijn wens en hoop voor oktober 2013.

Janine Budding

Bron: Medical Facts, 7 september 2012

 

Geplaatst in borstkanker, chemotherapie, Innovatie, onderzoek, statistieken and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie