Zelfverrijking door fondsenwerving kankeronderzoek?

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds besteedt, anders dan de naam suggereert, slechts een klein percentage van de donaties die het ontvangt aan wetenschappelijk kankeronderzoek. Het fonds opereert in verschillende landen en haalt in Nederland jaarlijks zo’n zes miljoen euro op. Een groot deel van dit geld gaat op aan voorlichting. Maar is die voorlichting wel echt voorlichting of gaat het vooral om fondsenwerving, het binnenhalen van zo veel mogelijk geld? Is het bestuur van het fonds wel onafhankelijk? Is er een duidelijke scheiding tussen bestuur en directie of is er sprake van belangenverstrengeling? En: worden de oprichters van het fonds rijk van hun eigen goede doel?

Argos sprak met vijf voormalige medewerkers van het fonds. Vier van hen hadden een managementfunctie. Zij willen niet met hun stem en naam in de publiciteit, maar doen wel een boekje open over de wijze waarop het Wereld Kanker Onderzoek Fonds te werk gaat. En ze uiten forse beschuldigingen: “Veel van dit fonds lijkt malafide. Het is één grote direct mail machine.” En: “De Amerikaanse oprichters verdienen aan de kosten. Het is pure zelfverrijking.”

Bron: Radio 1 Het Nieuws van Alle Kanten, 14 april 2012, te beluisteren via: http://www.radio1.nl/items/51679-zelfverrijking-door-fondsenwerving-kankeronderzoek

Geplaatst in onderzoek, Patiëntenorganisaties, voorlichting and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie