Vasten om kanker te voorkomen en te bestrijden?

Volgens de Amerikaanse professor Longo is vasten hét middel om zich tegen overgewicht, chronische ziekten, en zelfs kanker, te wapenen. Hij bestudeert en publiceert over het onderwerp reeds verschillende jaren, en dit op hoog wetenschappelijk niveau. Het gaat niet om volledig vasten, dan wel om gedeeltelijke vermindering van calorieën.

Het onderzoek betreft in de eerste plaats knaagdieren, waarbij met een 20% lagere energie-inname ondermeer een 40% langere levensduur werd bereikt. Bij apen kon bovendien een opmerkelijke daling in kanker- en diabetesincidentie worden aangetoond. Bij de mens observeerde Longo analoge effecten bij een bepaalde groep Japanse eilandbewoners met een laagcalorische voeding.

Bij kankerpatiënten lijkt het tegenstrijdig dat vasten de behandeling zou kunnen ondersteunen, gezien geweten is dat ondervoeding bij kanker net een negatieve invloed heeft. Toch blijkt beperkt vasten, in de periode die iedere chemotherapiesessie voorafgaat, interessant. Het lijkt gezonde cellen meer resistent (weerstandig) te maken tegen chemotherapeutica.

Studies op grotere schaal moeten deze eerste vaststellingen nu verder bevestigen . Rond de invloed op de levensduur is vooralsnog bij kanker nog geen onderzoek gevoerd.

Bronnen : documentaire La Une 21/03/2012 & Arte 22/03/2012 ‘Le Jeûne, une nouvelle thérapie?’

Geplaatst in Preventie, voeding and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie