Eén op de zeven artsen is er weleens getuige van geweest dat wetenschappelijke resultaten werden verzonnen. Daarnaast heeft ongeveer een kwart meegemaakt dat een onderzoeker alleen resultaten gebruikte die hem of haar goed uitkwamen. Dat blijkt uit een enquête onder achthonderd huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, sociaal geneeskundigen en medisch specialisten, uitgevoerd door artsenblad Medisch Contact. De resultaten worden deze week gepubliceerd.
15 procent van de ondervraagden heeft weleens ‘van nabij’ gezien dat wetenschappelijke resultaten uit de duim werden gezogen. 22 procent liet weten getuige te zijn geweest van het selecteren en statistisch bewerken van onderzoeksdata om significante resultaten te behalen. Van de geënquêteerde artsen heeft 36 procent weleens meegemaakt dat iemand aan de lijst van auteurs van een wetenschappelijk artikel werd toegevoegd, terwijl die persoon niets met het onderzoek van doen had.
NIET ACTIEF
De meeste ondervraagden zijn zelf niet wetenschappelijk actief. Een minderheid (18 procent) is zelf gepromoveerd. Een ruime meerderheid zegt de ontwikkelingen in de medische wetenschap wel goed bij te houden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten worden door de meerderheid pas toegepast in de praktijk wanneer ze zijn vastgelegd in professionele richtlijnen voor de beroepsgroep. Opvallend is dat 72 procent van alle artsen van mening is dat klinische vragen binnen hun vakgebied niet zijn onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek.
Bron: NU.nl, 12 april 2012