Veelbelovende resultaten na verbeterde toediening groene thee extract

Groene thee kan bijna de helft van de tumoren van een bepaald type huidkanker doen verdwijnen, ontdekten wetenschappers. Op basis van deze vondst willen ze nu een krachtig medicijn tegen kanker ontwikkelen.

Een onderzoeksteam aan de universiteit van Strathclyde slaagde erin 40 procent van de menselijke huidkankertumoren te laten verdwijnen met een bestanddeel uit groene thee. Wetenschappers vermoedden al langer dat epigallocatechine gallaat (EGCG) kankerbestrijdende eigenschappen had, daarom werd dit ook al eerder onderzocht. Maar het is de eerste keer dat vorsers erin hiermee tumoren konden laten krimpen.
Verdwenen of gekrompen Voorgaande pogingen met dit bestanddeel faalden omdat de vorsers intraveneuze infusen gebruikten, waardoor er niet genoeg van het extract naar de tumoren zelf gingen. Nu ontwikkelden ze een efficiënter systeem om tumoren aan te vallen, ze lieten het extract mee door het lichaam reizen via proteïnes die ijzermoleculen dragen, die zuigen kankertumoren als het ware op. De labtests met deze methode zijn in elk geval al veelbelovend, bij een type van huidkanker verdween 40 procent van de tumoren na een maand, daarnaast was nog eens 30 procent gekrompen.
Veelbelovend Professor Christine Dufès: “Dit zijn erg veelbelovende resultaten, dit kan de weg openen naar nieuwe en efficiënte kankerbehandelingen. Toen het extract op andere manieren getransporteerd werd, had dit geen effect, veel van de tumoren bleven groeien. Ik had goede resultaten verwacht, maar niet zo goed als deze.” Voorgaande studies op mensen hadden al aangetoond dat groene thee kankerbestrijdende eigenschappen had. Voor deze methode echter op mensen getest kan worden, moet het systeem eerst nog geoptimaliseerd worden.
Professor en kankerexperte Julie Sharp: “Het is nog te vroeg om te zeggen dat het genieten van een kopje groene thee kanker kan helpen bestrijden, maar door gezond te eten kun je wel je risico op tumoren beperken.”Bron: Het Laatste Nieuws, 23 augustus 2012
Geplaatst in huidkanker, Innovatie, leefstijl, onderzoek, Preventie, voeding, wetenschappelijk bewijs and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie