Vijftienjarige ontwikkelt revolutionaire kankertest

De vijftienjarige Jack Andraka uit het Amerikaanse Maryland heeft de grootste wetenschapswedstrijd ter wereld voor middelbare scholieren gewonnen. Hij mocht een prijs ontvangen van 75.000 dollar voor de revolutionaire kankertest die hij ontwikkelde.

Jack houdt van mountainbiken, ‘The Simpsons’, en… wetenschap. Al van kinds af aan droomde de jongen ervan om de prestigieuze Intel ISEF prijs te winnen. Toen hij zijn nonkel verloor aan alvleesklierkanker, een zeer agressieve kanker die vaak te laat wordt ontdekt, besloot hij om te proberen een test te ontwikkelen die de kanker in een eerdere fase zou kunnen opsporen.

“Onthoud zijn naam”

De vijftienjarige Amerikaan begon vorig jaar aan zijn project en contacteerde zo’n 200 dokters en professoren voor de uitvoering van zijn plan. 197 keer werd hij afgewezen. Uiteindelijk kreeg hij de toestemming van Dokter Anirban Maitra om zijn lab te gebruiken. “Onthoud zijn naam”, zei de dokter over zijn pupil.

In het lab ontwikkelde Jack een bloed- en urinetest voor alvleesklierkanker die maar liefst 28 keer sneller en goedkoper is dan de huidige variant. De test zou 100 keer gevoeliger zijn en meer dan 90 procent accuraat. Bovendien zou ze ook werken voor kanker aan de eierstokken en longkanker.

Ondertussen praat Jack met een medisch bedrijf om zijn uitvinding klinisch te laten testen. Hij hoopt dat de nieuwe detectiemethode binnen tien jaar op de markt kan komen.

Wetenschapsfamilie

Het wetenschapsbloed zit hem in de genen. Ook de broer van Jack, Luke, won vorig jaar al een prestigieuze wetenschapsprijs. Thuis lezen ze veel wetenschappelijke tijdschriften en werden de broers altijd aangemoedigd om zelf op onderzoek uit te gaan. Moeder Jane is anesthesist en vader Steve is bouwkundig ingenieur.

Jack versloeg in de wedstrijd 1.500 andere studenten uit meer dan 70 landen. Met de prijs wil hij zijn verdere opleiding bekostigen. Hij was erg blij met de prijs, waar hij al van kinds af aan van droomde. De jongen begon wild te gillen en te huppelen.

Bron: Het belang van Limburg, 31 mei 2012

Geplaatst in alvleesklierkanker, eierstokkanker, Innovatie, longkanker and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie