MSD-topman kraakt innovatieklimaat Nederland

Hans Kortlever, senior vice-president van MSD, vindt dat Nederland ‘geweldige kansen laat liggen’ als het gaat om innovatie. Hij zei dit tijdens het Health Valley Event 2012, donderdag in Nijmegen.

Kortlever noemt innovatie een ‘buzz word’, waar iedereen het over heeft. Tegelijk ziet hij dat innovatie in Nederland steeds vast loopt op regelgeving. De implementatie van nieuwe middelen en innovaties in Nederland gaat daardoor langzaam. “Nederland is samen met het Verenigd Koninkrijk het land waar jaarlijks de minste innovatieve geneesmiddelen worden opgenomen in het dagelijks arsenaal.” Kortlever wijt dat in belangrijke mate aan de terughoudende opstelling van de medische beroepsgroepen, in het bijzonder de richtlijnencommissie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). “Zij schakelen innovatie gelijk met stijgende kosten.”

Onethisch

In antwoord op een vraag van dagvoorzitter Cathy van Beek, UMC St Radboud, stelt Kortlever dat het bovendien niet ethisch is dat patiënten in Nederland zo lang moeten wachten op nieuwe innovatieve geneesmiddelen. Hij wijst op de introductie van een middel waarmee voorkomen kan worden dat patiënten met hepatitis een levertransplantatie moeten ondergaan. “Door innovatie tegen te gaan, doe je de patiënt te kort,” aldus Kortlever. “Bovendien is dit medicament goedkoper dan een transplantatie.”

Ambitieniveau

Kortlever stelt dat het innovatieklimaat in Nederland ook slecht is doordat het ambitieniveau van Nederlandse universiteiten en hogescholen is teruggeschroefd. “Geen enkele Nederlandse universiteit staat in de internationale innovatieve top-50.” Kortlever laat doorschemeren dat dit voor de aanwezigheid van MSD in Nederland op de lange termijn schadelijk kan zijn. MSD is met 5500 medewerkers groot in Nederland. Alleen de vestiging in de Verenigde Staten is groter. Door gebrek aan politieke interesse staat het Europese hoofdkantoor van MSD echter in Zwitserland. Kortlever omarmt de oproep van minister Edith Schippers (VWS), dat bedrijfsleven, onderwijs en onderzoekers veel nauwer moeten samenwerken.

Bron: Skipr d.d. 15 maart 2012

Geplaatst in Innovatie and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie