Natuur geneest

Mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn het feitelijk ook. Dat is de conclusie van het proefschrift (2009) van sociologe Jolanda Maas. [1] Deze mensen gaan minder vaak naar de huisarts, hebben minder last van depressie, diabetes en longaandoeningen en herstellen makkelijker van stress.

Jolanda Maas sprak hierover op het symposium Goudader Natuur/Het Groene Medicijn dat op 18 december in De Balie was georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten. Als adviseur gezondheidszorg bij KPMG liet ook Wouter Bos zien dat de natuur een gezondheidsbevorderende werking heeft. Hij besprak onder andere een project in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Meer groen – van dertig naar veertig procent – ging daar samen met minder sterfte per jaar. Wat dit economisch gezien oplevert, is volgens hem moeilijk te voorspellen vanwege de vele factoren.

Helend

In ieder geval is het feit dat de natuur helend werkt reden voor verzekeraar Menzis om in de natuur te investeren: van elke afgesloten polis wordt 25 euro in het fonds van Natuurmonumenten gestort. Een gezonde investering dus.

Gezondheidsbevorderend

De bewijzen dat de natuur preventief werkt en gezondheid bevordert, nemen toe. In het proefschrift van Maas wordt een aantal internationale studies aangehaald die tot dezelfde conclusie komen. De vraag waardoor ‘groen’ helend werkt, is minder makkelijk te beantwoorden. Mensen ervaren de natuur in het algemeen als prettig en ontspannend. Dat zal niemand verbazen en wordt bevestigd door alle onderzoeken die er op dit gebied zijn gedaan. Mogelijk nodigt de natuur ook tot fysieke bezigheden die tot gezondheidsverbetering leiden of tot meer sociale contacten, een andere positieve factor.

Natuurmonumenten

Mijn aanbeveling voor alle ziektekostenverzekeraars: geef iedereen een lidmaatschap op Natuurmonumenten en organiseer wandeltochten en allerlei excursies voor alle leeftijdsgroepen door onze prachtige natuur. Natuurlijk mogen mensen daarbij kiezen waar ze zich het beste voelen – in de bossen, op de hei, in de duinen of op het strand – en wat zij het liefste doen in de natuur: rennen, wandelen, bomen klimmen, dieren spotten, paardrijden, zwemmen, zeilen of gewoon lekker liggen in het gras. Want voorwaarde is natuurlijk dat mensen doen wat ze prettig vinden, wat hen ontspant.

Groen in de stad

En wat betreft het groen in de stad: ik denk dat er genoeg mensen te vinden zijn die een stukje groen in hun stad willen onderhouden. Veel van mijn patiënten zeggen zich beter te voelen als ze met hun handen in de aarde bezig zijn. Misschien is dat te combineren met stadstuinen, waar gezonde, biologische groente verbouwd wordt?

Genezend effect

Maar er zijn ook onderzoeken die de genezende effecten van de natuur bij zieke mensen aantonen. Een van de bekendste onderzoekers op dit gebied is de Amerikaan Ullrich. In 1983 toonde hij al aan dat mensen één dag eerder naar huis konden na een galblaasoperatie als het herstel in een natuurlijke omgeving plaatsvond. In een overzichtsartikel uit 2002 bespreekt hij een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat mensen sneller herstellen van stress, minder pijnstilling nodig hebben en eerder uit het ziekenhuis ontslagen konden worden alleen al door het uitzicht op natuur, ook in de vorm van een mooie ziekenhuistuin. [2]

Healing environment

Healing environment, een van de pijlers van Integrative Medicine, is dus niet bedoeld als een cosmetische ingreep en komt uiteraard niet in de plaats van goede medische zorg, maar vormt een belangrijke en kostenbesparende factor in het genezingsproces en zou een essentieel onderdeel moeten zijn van de gezondheidszorg.

In de volgende blogs zal ik dieper ingaan op de mogelijkheden die de natuur ons biedt en de enorme besparingen die de natuur de gezondheidszorg op zou leveren als we eerst gebruik maken van natuurlijke hulpmiddelen.


  1. J.Maas,  Vitamin G: Green environments-Healthy environments – Healthy environments
  2. Roger S. Ulrich, Ph.D., Green plants for Green Builders, Health Benefits of Gardens in Hospitals, Center for Health Systems and Design Colleges of Architecture and Medicine, Texas A & M University, Paper for conference, Plants for People International Exhibition Floriade 2002

Bron: Artsennet, 22 januari 2013

Geplaatst in immuniteit, integrative medicine, leefstijl, onderzoek, Preventie, Stressmanagement, wetenschappelijk bewijs, Zelfredzaamheid, Zorgverzekeraars and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie