Druk zetten op borsten kan kanker voorkomen

Door een beetje druk te zetten op je borsten kan je voorkomen dat kwaadaardige borstcellen zich ontwikkelen tot kanker. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. Experimenten toonden aan dat fysieke druk de cellen kan terugbrengen naar hun normale groeipatroon. Die ontdekking zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen.

“Mensen weten al eeuwen dat fysieke druk ons lichaam kan beïnvloeden”, zegt Gautham Venugopalan van het onderzoeksteam van de University of California. “Als we gewichtjes heffen, dan worden onze spieren sterker. De zwaartekracht is essentieel om onze botten sterk te houden. En nu toonden we ook aan dat fysieke kracht een rol kan spelen in de groei – en terugval – van kankercellen.”
Celgroei In het experiment werden kwaadaardige borstepitheelcellen gekweekt in een gel, die geïnjecteerd werd in flexibele siliconen kamers. Op die manier konden de wetenschappers druk zetten tijdens de eerste fases van de celgroei, door de cellen handmatig samen te drukken.
En wat bleek? Na enige tijd begonnen de samengedrukte kwaadaardige cellen te groeien op een meer normale en georganiseerde manier. Eens de structuur van het borstweefsel weer normaal was, stopten de cellen met groeien, zelfs nadat er geen druk meer werd uitgeoefend. Cellen die tijdens het experiment niet werden samengedrukt bleven daarentegen zitten met een lukrake en ongecontroleerde groei die leidt tot kanker.
“Kwaadaardige cellen vergeten niet volledig hoe ze gezond kunnen zijn, ze hebben alleen de juiste signalen nodig om hen terug in een gezond groeipatroon te krijgen”, legt dr. Venugopalan uit. “En een vroeg signaal, in de vorm van samendrukking, lijkt de cellen terug op het spoor te krijgen”, voegt professor Daniel Fletcher er nog aan toe.
Maar dat wil niet zeggen dat het team borstkanker vanaf nu wil bestrijden met drukkende beha’s. “Het samendrukken zal geen behandelingsmethode worden, maar het geeft ons wél nieuwe aanwijzingen die helpen om de te behandelen moleculen en structuren op te sporen”, aldus professor Fletcher.
Bron: Het Laatste Nieuws, 19 december 2012
Geplaatst in borstkanker, onderzoek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie