DCA succesvol getest door universiteit Alberta

Wim Huppes (internist) pionierde een aantal jaren terug in Nederland al eens met DCA en genas zichzelf van prostaatkanker. Hij werd verguisd en bespot door zijn beroepsgroep en het onderzoek dat hij zelf opzette met geïnteresseerden in zijn therapie leidde ook voor hem niet tot een doorslaggevend resultaat.

Dr. Evangelos Michelakis, werkzaam bij de universiteit van Alberta in Canda heeft DCA (Dichloor Azijnzuur of dichloroacetaat ) de ‘wonder drug’ verder onderzocht in dierproeven. Het helpt volgens dit onderzoek tegen de meeste kankers door de slapende mitochondriën in kankercellen  weer tot leven te wekken. Deze ontdekking dateert al van 2007, maar komt pas nu in de publiciteit. Echter in Nederland promoveerde al 35 jaar geleden iemand op dit onderzoek!

ATP en kanker
T.J. Roding is 35 jaar geleden gepromoveerd op onderzoek naar de effecten van de kunstmatig toegevoegde energiedrager ATP op kankercellen. Gewoonlijk wordt ATP door mitochondriën (bacterieachtige  celonderdelen die suiker aeroob verbranden met zuurstof en zo ATP maken) gemaakt, maar bij veel vormen van kanker zijn de mitochondriën inactief. Zonder mitochondriën kunnen cellen alleen anaerobe afbraak uitvoeren. Dit is afbraak zonder zuurstof, wat maar twee moleculen ATP oplevert. Ter vergelijking: mitochondriën scoren 38 ATP, dat is maar liefst negentien keer zoveel.

Dit onderzoek (1) dateert van ongeveer vijfendertig jaar terug. Opmerkelijk genoeg bleek kunstmatig toegediende ATP in staat kankercellen terug te laten schakelen naar een minder agressieve vorm. Klaarblijkelijk is de energievoorziening een essentiële factor bij het ontstaan van kanker. Zijn proefschrift bleef tientallen jaren verstoffen (het lot van de meeste proefschriften) tot hij plotseling veel aandacht kreeg uit wetenschappelijke hoek. Klaarblijkelijk zijn kankeronderzoekers nu verder gegaan in deze onderzoeksrichting en hebben het complete mechanisme opgehelderd. Mitochondriën blijken uiterst essentieel, vermoedelijk omdat ze grote hoeveelheden ATP produceren die de kankercel of uitschakelt of terugschakelt naar een gezonde vorm.

1. Roding T.J., Over de invloed van exogeen ATP op tumorgroei in het in-vivo en in-vitro model, proefschrift VU

Voor het hele artikel klik Visionair

Verder onderzoek?
Bij Inkazo zijn wij van mening dat het vervolg onderzoek op DCA en andere middelen eenvoudig kan worden opgezet door de ervaringen van patiënten te gaan registeren. 300.000 kanker patiënten in Nederland zoeken nu al zelf naar manieren om te genezen van kanker. Onder hen zijn er velen die DCA zelf proberen, hun ervaringen worden echter nergens geregistreerd. Als we er samen voor zorgen dat de ervaringen van alle DCA gebruikende patiënten in een internationale database zouden worden verzameld, zouden we in zeer korte tijd de ervaringen van honderdduizend patiënten kunnen vastleggen. En daarmee dure klinische trials kunnen overslaan. Steunt u deze visie? Help dan mee en doneer voor het bouwen aan deze database! 

About Linda Woudstra

Ik heb in 2008 afgezien van de standaard behandelingen voor borstkanker, behalve twee borstbesparende operaties heb ik geen chemo, bestraling of tamoxifen als behandeling gekozen. Ondanks dringend advies van mijn artsen. Met INKAZO wil ik de kennis en informatie die ik op mijn zoektocht ben tegengekomen aan anderen over brengen om zelf de strijd aan te kunnen binden met kanker. Ik wil tevens mensen die werkzaam zijn in de zorg inspireren om met een open mind op zoek te gaan naar betere oplossingen en innovatief te zijn.
Geplaatst in Innovatie, prostaatkanker, wetenschappelijk bewijs and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie