Geloof jij nog in genezing door middel van chemo?

Ten minste tweederde deel van de mensen met vergevorderde stadia van kanker geloofde dat de chemotherapie die zij toegediend kregen hen zou kunnen genezen, ondanks dat de behandeling alleen werd gegeven om wat tijd te rekken, of om het hen wat comfortabeler te maken, aldus een Amerikaans onderzoek.


Onderzoekers rapporteerden in de New England Journal of Medicine dat 69 procent van de patiënten met terminale longkanker en 81 procent met een fatale dikke darmkanker niet begrepen dat het helemaal niet zeker is dat de chemotherapie die zij kregen toegediend, hun tumoren zal verwijderen.

“Hun verwachtingen liggen ver bezijden de werkelijkheid,” aldus hoofdonderzoeker Deborah Schrag van het Dana-Farber Cancer Instituut in Boston, in gesprek met Reuters Health.

Het is misschien ironisch, maar de patiënten die de aardigste dingen zeiden over het vermogen van hun artsen om met hen te communiceren waren minder geneigd om het doel van hun chemotherapie te begrijpen dan patiënten die een minder gunstige mening hadden over de communicatie met hun artsen.

“Het gaat hier niet om slechte artsen en het gaat ook niet om onintelligente patiënten,” zei Schrag. “Dit betreft een complexe communicatie dynamiek. Het is moeilijk om een gesprek met mensen te voeren en hen daarin te vertellen dat wij hun kanker niet kunnen genezen.”

Ze voegde eraan toe dat artsen het ongemakkelijk vinden om onaangenaam nieuws te moeten brengen en dat patiënten dit niet willen geloven.

De bevindingen zijn gebaseerd op interviews met 1.193 patiënten, of hun plaatsvervangers, die waren gediagnosticeerd met kanker die was uitgezaaid. Allen kregen chemotherapie.

“Het feit dat 20 tot 30 procent van de respondenten erkende dat het helemaal niet waarschijnlijk was dat chemotherapie hen zou kunnen genezen toont aan dat ten minste sommige patiënten in staat waren om deze realiteit te accepteren en tegenover een interviewer te erkennen,” schreven de onderzoekers in het New England Journal of Medicine.

“De resultaten zijn mogelijk in meer of mindere mate het gevolg van het feit, dat patiënten niet verteld wordt dan hun ziekte ongeneeslijk is, dat het patiënten niet op een begrijpelijke manier wordt verteld, dat de patiënt ervoor kiest de boodschap niet te geloven, of dat patiënten te optimistisch zijn,” schreven Thomas Smith en Dan Longo van de Johns Hopkins University School of Medicine.

“Als patiënten eigenlijk onrealistische verwachtingen hebben van een kuur binnen een therapie, die wordt toegediend met palliatieve intentie, dan hebben we een ernstig probleem van miscommunicatie dat we moeten aanpakken,” voegden ze er in een commentaar bij het verslag aan toe.

Veel patiënten denken dat ze de ongelijke kansen kunnen verslaan.

“Wat moet je doen als je tegenover iemand staat met een ziekte in een vergevorderd stadium?… Ruzie met hen maken? Dat werkt gewoon niet productief”, zegt Hossein Borghaei, een oncoloog in het Fox Chase Cancer Center in Philadelphia. “Maar ik hoor dat de hele tijd, vooral van de jongere patiënten.”

Schrag zei dat het een geheugensteuntje is voor artsen om gas terug te nemen en er even de tijd voor te nemen om zich te realiseren hoe moeilijk het probleem is.

“Erken dat dit niet één gesprek, maar meestal een reeks gesprekken is, om te zien of ze het begrepen hebben, en hoe ze erop reageren en er naar handelen,” voegde ze eraan toe.

Reuters

 

About Linda Woudstra

Ik heb in 2008 afgezien van de standaard behandelingen voor borstkanker, behalve twee borstbesparende operaties heb ik geen chemo, bestraling of tamoxifen als behandeling gekozen. Ondanks dringend advies van mijn artsen. Met INKAZO wil ik de kennis en informatie die ik op mijn zoektocht ben tegengekomen aan anderen over brengen om zelf de strijd aan te kunnen binden met kanker. Ik wil tevens mensen die werkzaam zijn in de zorg inspireren om met een open mind op zoek te gaan naar betere oplossingen en innovatief te zijn.
Geplaatst in chemotherapie, darmkanker, longkanker, onderzoek, voorlichting and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie